הוצאת רישיון של קבלן רשום מרשם הקבלנים הוא לא עניין פשוט ומהיר כפי שאנשים נוטים לחשוב. למרבה ההפתעה, לעיתים קרובות בקשות מהסוג הזה נדחות גם כאשר המגישים עומדים בקריטריונים של רשם הקבלנים. בדרך כלל מדובר על טעויות שניתן היה למנוע במילוי הטפסים והתצהירים בצורה שגויה. בדיוק לשם כך מומלץ מאוד לשכור את שירותיו של עורך דין לרישום קבלנים וחוסכים זמן יקר וכספים רבים.
תהליך הוצאת רישיון קבלן רשום ברשם הקבלנים עלול להיות מסובך וארוך עבור מי שאינם יודעים כיצד להגיש נכון את כל הנדרש מהם. במקרים רבים הגשה לא נכונה של התצהירים והאישורים שיש להגיש תביא לפסילה בקבלת הרישיון או דחייה שלו. על מנת להתנהל נכון יש להבין מי רשאי להגיש בקשה לרישום בפנקס הקבלנים ומה יש להציג לוועדה שבוחנת את הבקשה.
מה היתרונות להיות קבלן רשום?
ראשית כל נסביר בקצרה שלהיות בעל רישיון קבלן רשום בישראל הוא עניין משתלם מאוד לכל מי שעוסקים בענף הבנייה. מדובר על מספר יתרונות משמעותיים כמו האפשרות להעסיק עובדים זרים (פלשתינאיים), הזכות להשתתף במכרזים של חברות ממשלתיות, מוסדות ציבור ופרויקטים עירוניים, מסגרת עבודה בהיקפים כספיים גבוהים יותר ממי שאינם קבלנים רשומים ובעיקר לקבל חותמת של אמינות ומקצועיות בפני לקוחות פוטנציאליים שלא יעסיקו מי שאינו קבלן רשום.
מה הקריטריונים להיות קבלן רשום?
על פי עו”ד טל בייצר, עורך דין אשר מתמחה בהליכי רישום קבלנים מול רשם הקבלנים, רישיון קבלן רשום יכול לקבל רק מי שעומד בכמה קריטריונים שנקבעו על ידי רשם הקבלנים. הקריטריון הבסיסי ביותר הוא זה שנוגע לרקע המקצועי של מגיש הבקשה. רישום קבלנים בענפים ראשיים (בנייה, גשרים או כבישים, תשתיות ופיתוח לדוגמא) אפשרי רק למהנדסים, הנדסאים או מנהלי עבודה בבנייה. רישום קבלנים לענפים משניים (שיפוצים או בטונים ובניית שלדים לדוגמא) אפשרי לכל מי שמציג מספיק שנות ניסיון מקצועי בעבודה בפועל בענפים הללו.
מלבד הרקע המקצועי יש להציג גם אישורים על עבודה בפועל של שנים על פי הנדרש מכל בעל מקצוע על פי הסמכה מקצועית שיש לו, הצגת אישור שאין רקע של פשיטת רגל או רישום פלילי ובעיקר את כל התעודות המקצועיות, כולל סדנאות או כנסים שנטל בהם חלק וכדומה. הכול יחדיו מועבר לוועדה של רשם הקבלנים אשר תבחן את הבקשה.
איך משפרים את הסיכוי לקבל רישיון קבלן רשום?
אפשר לנהל את התהליך עצמאית ולהגיש את הבקשה לרישום קבלנים לוועדה ללא התערבות חברה מקצועית שמסייעת בכך או עורך דין לרישום קבלנים שמלווה אתכם בתהליך. יחד עם זאת מניסיון של שנים ניתן לומר שמי שמגישים זאת עצמאית לרוב נתקלים בבקשה לראיון או בחינה מקצועית של הוועדה או פשוט מתבקשים לתקן כמה דברים שמונעים את קבלת הבקשה לרישום שלהם. הדבר גוזל זמן, כסף ואנרגיה רבה.
הפתרון הוא פניה לקבלת ייעוץ אצל עורך דין לרישום קבלנים שיכול לומר מראש מה הסיכוי לקבל את הרישום המיוחל. במקרים רבים אין מספיק שנות ניסיון או חסרים מסמכים בסיסיים שהכרחיים – כך שחבל, להיכנס להליך המורכב. כאשר יש את הנדרש, עורך דין יאסוף את כל המסמכים, תעודות ואישורי העבודה וינסח את הבקשה בצורה מקצועית שתקל על הוועדה לאשר את הבקשה של הפונה.
במקרה ויש דחייה מסיבה כלשהי יהיה קל יותר לאותו עורך דין להגיש בקשת ערר במהירות כדי לשנות את ההחלטה של הוועדה ואולי כן לקבל את רישום הקבלנים המתבקש. אין ספק שמדובר בבעל מקצוע שיש לקחת בחשבון מראש ולהיעזר בשירות שלו.