אדם אשר צבר חובות רבים שאין הוא יכול עוד לעמוד בהם, מוזמן לפנות להליך של פשיטת רגל. ההליך נועד לאפשר לו לשלם את חובותיו במסגרת היכולות העומדים לרשותו לנושים השונים ואילו עבור הנושים מדובר על דרך לקבל לפחות חלק מכספם האבוד. אם כך, מהם התנאים לפשיטת רגל, כיצד עוברים את ההליך ואיך יוצאים ממנו?
בשנים האחרונות יש עלייה משמעותית בכמות הפונים להליך פשיטת רגל בישראל. אחת הסיבות לכך היא חקיקה חדשה בנושא זה, חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, שמקל על החייבים בהליך ומקצר אותו. סיבה נוספת היא הקורונה, תקופה בה רבים הגיעו למצב של הוצאות גבוהות מהכנסות וצבירת חובות גדולים, בין אם בתור שכירים או עצמאיים. עבור כל אלו שצברו את החובות בתום לב ולא כמעשה הונאה או בכוונת תחילה, עומדת הזכות לפנות להליך פשיטת רגל.
למי מיועד הליך פשיטת רגל?
על פי עו”ד עופר פרץ, עורך דין פשיטת רגל בקריות, הליך פשיטת רגל מיועד לחייב אשר אינו יכול לפרוע את חובותיו לנושים שונים כמו בנקים, חברות אשראי, נותני שירות, ספקים וכן הלאה. לעיתים מדובר על הבנה של המצב בראייה עתידית לגבי אי יכולת החזר החובות ולעיתים מדובר במצב בו כבר יש מכתבי התראה, פניות של הוצאה לפועל, עיקולים וכן הלאה.
ראשית כל חייבים לפנות לשירותי עורך דין פשיטת רגל המתמחה בנושא זה ולא להתנהל בו עצמאית מול הנושים או הוצאה לפועל. עורך דין יכול להעניק ייעוץ משפטי וגם להתחיל בהליך פשיטת רגל באישור הלקוח.
כיצד מתנהל הליך פשיטת רגל?
השלב הראשון הוא פניה לבית המשפט בבקשה לפתיחת הליך פשיטת רגל. מרגע זה ממנה בית המשפט נאמן לטיפול בתיק של החייב. השלב הבא הוא איסוף של כל המידע אודות החובות הקיימים ולצד זה את כל הממון, הרכוש ויכולותיו הכלכליות שיש לחייב.
מרגע מתן צו לפתיחת הליכים יחולו על החייב הגבלות שונות כמו עיכוב יציאה מהארץ, אי אפשרות להזמין כרטיסי אשראי או צ’קים וכן הלאה. כמו כן יהיו הגבלות והתניות שונות כדי למנוע הגדלה של החובות בזמן ההליך. לאורך ההליך החייב יציג את הכנסותיו והוצאותיו אחת לחודשיים ומה הן ההוצאות השוטפות הקבועות שלו למחייה.
על פי כל המידע שנאסף ייקבע בית המשפט את סכום החזר החובות, משך החזר החובות (לרוב כ 3 שנים) ומתי יקבל הפטר חובות בסיום ההליך אם יעמוד בכל ההתחייבויות שנפסקו עבורו. בית המשפט מותיר לחייב מספיק כסף למחייה ומגורים על פי כל הנתונים שמולו. את היתרה החודשית או הכנסה ממימוש נכסים יעבירו לנושים.
כיצד מסתיים הליך פשיטת רגל בישראל?
לאחר קבלת צו שיקום כלכלי ופירעון של החובות לנושים, יגיש החייב בקשה לקבלת צו הפטר ואם עמד בכל התנאים שפסק לו בית המשפט, יקבל את ההפטר ויוכל לחזור לשגרת החיים כמו כל אדם אחר, ללא חובות.