נגיף הקורונה גרם לכך שעצמאיים ובעלי עסקים רבים נפגעו בצורה משמעותית עכב הסגר הראשון והשני שעצרו את הפעילות העסקית שלהם לחלוטין או הורידו אותה למצב מינימלי. לצידם נמצאים השכירים, שמאות אלפים מהם הוצאו בחצי השנה האחרונה לחל”ת ואינם משתכרים כפי שהיו רגילים קודם לכן, בחלק מהמקרים בלי יכולת לאזן בין הוצאות להכנסות.
אלו וגם אלו מגיעים במקרים רבים למצב של חוסר יכולת לעמוד בהוצאות ובתשלומים השונים שנטלו על עצמם, הצ’קים חוזרים, חשבונות לא משולמים ומגיעים למצב בו מוסדות או עסקים מחליטים לתבוע מהם את המגיע להם באמצעות הוצאה לפועל או הגשת בקשה להכריז על החייבים כפושטי רגל.
כאן חשוב לציין שלמזלם של החייבים נחקק חוק חדש לפני כשנה והוא נועד להסדיר את המעמד שלהם כחייבים וגם לעשות סדר בתהליך החזר החוב שלהם לנושים השונים. מדובר על חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, שכפי שרואים בשמו, נועד לא רק להחזיר את החובות האבודים אלא גם לעשות זאת תוך כדי שמירה על יכולת החייבים להשתקם כלכלית.
על פי החוק החדש כל התביעות מרוכזות לתיק תביעה אחד, כל ההליכים נגד החייב נעצרים למשך תקופת הטיפול בתיק ובדרך זו מאפשרים לו להתייצב, “לנשום” ולמצוא דרכים להחזר החובות שלו, בין אם את כל הסכום או את חלקו, על פי יכולותיו.
התהליך מבוצע באמצעות עורך דין המתמחה בנושא זה מול בית המשפט וכמובן עורכי הדין מצד הנושים. בד”כ לאחר שנמצאים כל האמצעים של החייב להחזר החוב, מחלקים את התשלומים למשך מספר תשלומים אותם קובע בית המשפט, תוך כדי נקיטת מאמץ שמרבית החובות יוחזרו (במידת האפשר) ובמקביל יישאר מספיק כסף לחייב כדי להתקיים.
התהליך מסתיים באמצעות הפטר חוב אליו מגיעים בסוף התהליך ואם החייב עמד בכל התשלומים כפי שהתחייב להם. הפטר חוב פירושו שהוא איננו חייב עוד כספים והוא חוזר למצב כלכלי “נקי” כפי שהיה בעבר.
המאמר באדיבות:
עורך דין משה ישראל המתמחה בחדלות פירעון ושיקום כלכלי – 054-308-0767