המדור “מוסדות העיר” באדיבות בית גרושקביץ’ בהנהלת המשנה לראש העיר מר יוסי מרקוביץ’.
הפעם אנו שמחים להציג לפניכם את אחד המבנים הוותיקים והחשובים בקריית מוצקין, “בית גרושקביץ” המוזיאון והארכיון ההיסטורי לתולדות העיר. מנהל המוזיאון הוא משנה ראש העיר יוסי מרקוביץ’, בסיוען של סגולה אמר רכזת ההדרכה, וריקי דרי רכזת אדמיניסטרציה. פגשנו אותם כדי ללמוד על ההיסטוריה של המבנה, והפעילות המתרחשת בו כיום.
שלום יוסי, איך הכל התחיל?
המוזיאון ברח’ גרושקביץ’ 18 (התקווה קודם לכן), ממוקם בביתם של איטה ואריה לייב גרושקביץ’, מי שהיה ראש המועצה ה-1 הנבחר של קריית מוצקין, אחד הבתים הראשונים שנבנו ב”שכונת” מוצקין. מייסדי השכונה היו חברי “ארגון המעמד הבינוני בחיפה”, בעלי עסקים קטנים ודירות קטנות ברחבי חיפה, שחיפשו דרך ל”בית עם גינה” ואוויר לנשימה, רחוק, אבל לא מדי, מעסקיהם בחיפה.
במלה”ע ה-2 שכלו ההורים את בנם היחיד אהרון, (18 נובמבר 1943), והחליטו לתרום את ביתם לצרכי הציבור. לאחר פטירת מר גרושקביץ’ בשנת 1960 (גם ביום 18 לחודש), הוסב שם הרחוב לגרושקביץ’ על שמו. אז גם החליטה איטה הרעיה לממש את רצונם עוד בחייה, והמבנה היה לספרייה העירונית המרכזית בעיר.
כיצד המבנה הפך למוזיאון?
עם הקמת הספרייה העירונית החדשה בכיכר העיר, הבית והחצר הוזנחו משך שנים. בשנת 2002 לקראת חגיגות ה-70 לעיר, התקבלה החלטה משותפת של ראש העיר חיים צורי יליד העיר ושלי, להקים מוזיאון היסטורי לתולדות העיר, מטבע הדברים הוחלט להקימו בבית משפחת גרושקביץ’. כ”עולה חדש” שהגיע לעיר “רק” ב-1980, אך כבר אז מורה דרך פעיל, סקרן, ודי מבוקש, התעניינתי בהיסטוריה של עיר מגוריי.
מקורות המידע הראשונים עבורי היו, חבר יקר ומורה דרך ותיק צבי נתן, המורה הוותיק יחזקאל רוזן ז”ל, וכמובן הגב’ מרים דדיאני, מורה בביה”ס קורצ’אק, שהועסקה בחצי משרה גם בארכיון העיר, שתפקד יותר כמגנזה מאשר ארכיון היסטורי.
בעזרתם ובתגבור של ריקי דרי, (בת למשפחה מוותיקי העיר ומסונפת למשפחת צורי הענפה), התחלנו בליקוט, איסוף, ריכוז, מיון, רישום, תיעוד של כל המידע הקיים, אליו התחלנו לצרף ולהוסיף מוצגים רבים שנתרמו ו/או נאספו מכל מקום אפשרי. כך “אבן על אבן”, הגענו לפתיחה הרשמית של המוזיאון ב- 2006, אז הצטרפה לצוות גם סגולה אמר, מורה בעברה, שהפכה לרכזת ההדרכה של המוזיאון. מאז המוזיאון הלך וצמח בתכנים, בפעילויות החינוכיות, במוצגים, מייצגים, תחקירים ועוד.
מה מציע המוזיאון למבקרים בו?
המוזיאון המוכר כיום כאחד מ-136 אתרי המורשת בארץ, עבר הרחבות ושיפוצים רבים, תוצאה של שיתוף פעולה מלא בין הרשות המקומית למועצה לשימור אתרים בישראל, רק לאחרונה סיימנו את תהליך ההנגשה של המוזיאון לנכים.
המוזיאון מציע למבקרים חדר הקרנה אורקולי עם מבחר מצגות על תולדות העיר, כשהם ישובים על כסאות עץ מקוריים שנלקחו מקולנוע “אורות” המיתולוגי. מבחר של מאות מוצגים ומייצגים, ההופכים את הסיפור העיוני לממשי ומוחשי.
חלק מיוחד שמור ל”שורשים”, פרוטוקולים מישיבות המועצה עוד טרם הקמת השכונה, סיפורי רוב משפחות המייסדים כפי שתועדו ישירות מפיהם, סיפורם האישי של רוב יקירי העיר, סיפורי אישים חשובים בתולדות העיר, סיפורם של מבנים ואתרים חשובים בעיר, ספרי ותמונות מחזור של בוגרי בתיה”ס השונים, חוברות ועלונים שהפיקו בתיה”ס, קטעי עיתונות, תעודות מכל הסוגים, צילומים היסטוריים ועוד. חלק גדול מהחומרים הועלו ועדיין מועלים ע”י ריקי דרי לענן, ליצירת ספריה דיגיטלית ולגיבוי לדורות הבאים.
מה הפעילות שמבוצעת במקום?
עיקר הפעילות מתמקדת בהקניית ערכי “גאוות יחידה” לדור הצעיר, במגוון פעילויות לתלמידי בתיה”ס ובהתאמה לתכניות הלימוד, לכל שנה נושא ייחודי משלה. המוזיאון גם “מגיע” לביה”ס עבור תלמידי הכיתות הצעירות, לגילאים הבוגרים יותר, הביקורים מעובים בסיורים “בעקבות ראשונים” ברחבי העיר.
יחד עם זאת, לא נפקד מקומן, של קבוצות חיילים במסגרת קורסים צבאיים שונים, קבוצות עולים חדשים שבאות “להכיר את העיר”, משלחות הערים התאומות שלנו, מפגשי בוגרים של בתיה”ס הראשונים בעיר, ואיך לא, סיורי גמלאים בין שהם מקריית מוצקין או לא, ביקורים שמעוררים כמעט תמיד התרגשות רבה, הן בקרב המבקרים והן אצל ה”מארחים”. על הפעילות החינוכית ממונה כמובן סגולה אמר רכזת ההדרכה.
יש לך בקשה לסיום?
חשוב לי לציין שאנחנו עוסקים לא רק בשמירה על הקיים, אלא מחפשים כל הזמן להרחיב את מעגל התיעוד, במוצרים, מוצגים, אביזרים תמונות, תכנים רלוונטיים משנים עברו.
אם אתם ותיקים בעיר, או בני משפחות של וותיקים ויש לכם ב”בוידם”, את מה שחסר לנו, ואתם רוצים לשמר ולתעד למען הדורות הבאים, נשמח לקבל לרשותנו, כל אביזר, תוצר, חומר כתוב או מצולם בתוספת סיפור המשפחה.
איך מתאמים ביקור?
המוזיאון אמנם פתוח כל יום בימים א’-ה’ בין השעות 08:30 עד 15:30, אבל הביקור במוזיאון הן לקבוצות והן לבודדים או משפחות, הוא רק בתיאום מראש בטל’ 04-8702792 כמו כן אתם מוזמנים להיכנס ולהתרשם באתר המוזיאון באינטרנט או בדף הפייסבוק שלנו.
צילום: ניר ודל – נוצר על ידי מעלה היצירה