היחס בין נשואים חדשים לבין מתגרשים עומד על 1 ל – 3 בישראל. כלומר שליש מגיעים לגירושין וחיים באי וודאות לגבי היום שאחרי. עריכת הסכם ממון היא דרך להגן על רכוש וממון במקרה של גירושין, בעיקר כאשר אחד מבני הזוג מגיע לנישואין עם מעמד כלכלי הרבה יותר טוב ביחס לצד השני – במצב שכזה הסכם ממון הוא חובה בעת הנוכחית.
החיים מורכבים ויש בהם עליות, מורדות והרבה תפניות. כך המצב גם לגבי בני זוג שנישאו באושר ואהבה גדולה ואחרי כמה שנים חיים עם תקשורת לקויה, ויכוחים, אי הבנות והגעה עד למצב של גירושין. במצב שכזה כל אחד מהצדדים מתבצר בעמדתו ומעוניין להבטיח את עתידו הכלכלי בדרך הטובה ביותר.
יש מצבים רבים בתהליך גירושין שמחייבים שמירה על נכסים והון עצמי שהושגו לפני הנישואין, ומי שצבר אותם איננו מעוניין לחלוק זאת עם הצד השני. במצב שכזה ניתן למנוע עימות בבית המשפט באמצעות ניסוח הסכם ממון לפני נישואין או מיד לאחריהם ומנסחים בהם את חלוקת הרכוש וההון במקרה של גירושין. המצב אף מורכב יותר במקרה של פרק ב’ בחיים או חיים בתור ידועים בציבור לאורך שנים –הסכם ממון יעיל ומועיל מאוד במקרים שכאלו בעת פרידה.
מהו הסכם ממון?
על פי משרד עו”ד פייטלוביץ – ברוך בחיפה אשר מתמחה בעריכת הסכמי ממון, הסכם ממון הוא חוזה משפטי שנערך בין בני זוג שמעוניינים להסדיר את כל עניין הרכוש והכספים במערכת היחסים המשותפת שלהם למקרה של פרידה עתידית. מטרת ההסכם היא להבטיח את חלוקת הרכוש והכספים הללו על פי הרצונות וההסכמות שנערכו בניהם מבעוד מועד.
מה כולל בתוכו הסכם ממון?
הסכם ממון נועד לקבוע את אופן חלוקת הרכוש וההון של בני הזוג בעת גירושים והוא בא למנוע מצב של איזון משאבים במקרה ואין הסכם שכזה. החוק קובע שיש לחלק את כל הנכסים, בעלות על עסקים, רכבים, כספים, קופות גמל, ניירות וערך ושאר הנכסים הכלכליים באופן שווה בין שני בני זוג גם אם הביאו “כנדוניה” הרבה יותר לנישואין הללו.
הסכם ממון קובע את החלוקה באופן שהסכימו עליו בני הזוג מראש, את המועד בו יחולקו הרכוש או הכספים, מי אחראי על חובות שישנם, מה לגבי אופציות במניות, ניירות ערך או פנסיה עתידית וכן הלאה. בדרך זו מונעים את כל חילוקי הדעות המקובלים על בסיס חלוקה הוגנת בהתאם למצבם של בני הזוג ולא על פי איזון משאבים אוטומטי
כיצד עורכים הסכם ממון?
הסכם ממון יש לערוך באמצעות עורך דין שמייצג את בני הזוג בעריכת ההסכם או שני עורכי דין, האחד מטעמו של כל אחד מהם כדי להגן על הזכויות שלהם בנפרד. מומלץ לפנות רק למשרדי עורכי דין באזור המגורים ולצורך העניין לתושבי חיפה והקריות, מומלץ לפנות אל עורך דין מהאזור לצורך עריכת הסכם ממון בחיפה ולא בעיר אחרת – בדרך זו יותר קל להיפגש עם עורך הדין וגם להתנהל מול בית המשפט המקומי בעת הגשת ההסכם לאישור ותוקף.
לאחר שעורכים הסכם ממון, מגישים אותו כאמור לאישור בית המשפט ומרגע שהוא תוקף – הוא קביל, קיים ומחייב את שני הצדדים.